Agenda Lidmaatschap
Over het internet Standaarden
Publicaties Beleid
Over ISOC.nl Voor de pers
Internet Society: Het internet voor iedereen
Word lid van ISOC 

Internet Society Masterclasses

Het logo van W3C BeneluxHet logo van ISOC.nl

Niets beweegt sneller dan kennis. En daarom is het van groot belang om op de hoogte te blijven van alle belangrijke ontwikkelingen die spelen. Internet Society Nederland organiseert in samenwerking met onder meer World Wide Web Consortium een serie masterclasses met buitenlandse topsprekers rondom zeer actuele thema's zoals HTML5, CSS3, Bufferbloat, Smart Grids en Mobile (app) testing.

Sprekers in seizoen 2012/2013 zijn onder meer Bert Bos (FR, W3C), Michael Smith (JP, W3C), Fred Baker (USA, CISCO) en Julian Harty (UK, ex-Google, ex-Ebay). Als lid van vereniging Internet Society Nederland krijg je 50% korting op de toegangsprijs, dus wordt lid (je kortingscode heb je via mail ontvangen; bij problemen mail bureau@staff.isoc.nl).

We zijn druk bezig om nog meer interessante namen voor je vast te leggen. Tips? Mail naar: bureau@isoc.nl


Bert Bos (FR)

CSS3

13 september 2012, Amsterdam

Dr. Bert Bos wordt samen met de Noor Haakon Wium Lie als geestelijke vader van Cascading Style Sheets beschouwt. Hij promoveerde aan de Universiteit van Groningen als informaticus met een proefschrift over een grafische informatiebrowser.

Al vanaf het vroege begin van het World Wide Web consortium werkt hij aan het vervolmaken van de CSS-specificaties, tegenwoordig vanuit het Franse INRIA - een van de drie wereldwijde W3C-hoofdkwartieren. Naast CSS houdt hij zich bezig met XML en internationalisering. Hij schreef samen met Haakon Wium Lee het standaardwerk over CSS: "Cascading Style Sheets - designing for the Web".

De CSS werkgroep van W3C werkt aan een groot aantal uitbreidingen voor CSS. De nieuwe mogelijkheden van HTML ("HTML5") vragen om bijpassende stijlen, met name omdat HTML en CSS steeds meer worden gebruikt in complexe grafische interfaces voor Web- applicaties. Maar CSS wordt tegenwoordig ook gebruikt voor boeken en tijdschriften, en in het bijzonder voor e-books, bijvoorbeeld binnen het EPUB-formaat. De oude "floats" en tabellen werken goed voor documenten met één kolom tekst, maar een interface of een tijdschrift met een ingewikkeld bladschema heeft meer nodig. De nieuwe CSS modules zoals flexbox, shapes, regions, grid en grid templates proberen daar een antwoord op te geven. De multicol-module is zelfs al gereed. Typografen zullen ook blij zijn met de nieuwe, gedetailleerde lettertypes, regelafstanden, afbreekregels, enz.

>> Meer over de masterclass CSS3

Gemist? Abonneer je op onze nieuwsbrief

Mike Smith (JP)

HTML5

14 september 2012, Amsterdam

Michael Smith is HTML Activity lead binnen het World Wide Web Consortium. Hij startte in 2007 bij W3C bij het Mobile Web Initiative. Nu werkt hij aan kernstandaarden gerelateerd aan browsertechnologieen, in het bijzonder HTML5 en andere standaarden die gerelateerd zijn aan Web Applications. Mike woont en werkt in Tokyo.

Voordat hij bij W3C kwam, werkte hij voor Opera Software en Openwave Systems, waar hij zich bezighield met design, development, testing en deployment van software voor mobile operators in Japan.

HTML5 is zonder twijfel een van de meest prominente nieuwe technologieen van het moment. Inmiddels is het allang niet meer een eenvoudige opmaaktaal voor statische pagina's, maar de technische basis voor vele miljoenen toepassingen - niet alleen op het internet maar ook in allerlei apparaten zoals telefoons en tablets. Tegelijk is er veel onduidelijkheid over wat nu de mogelijkheden en beperkingen van deze lingua franca van de moderne tijd zijn, en hoe de standaard zich de komende jaren zal gaan ontwikkelen.

Tijdens de masterclass verzorgt de Nederlandse webstandaardenexpert Anne van Kesteren een gastoptreden. Van Kesteren is bekend vanwege zijn werk als Standards Engineer bij browserleverancier Opera.

>> Meer over de masterclass HTML5

]

koop nu toegangskaarten

Fred Baker

Bufferbloat
Smart Grids

27 september 2012, Amsterdam

Fred Baker is sinds eind jaren zeventig werkzaam binnen het datacommunicatieveld en sinds de jaren tachtig intensief betrokken bj de ontwikkeling van het internet. Hij is onder meer voorzitter geweest van de Internet Engineering Task Force (http://www.ietf.org), en maakte deel uit van de Internet Architecture Board (http://www.iab.org), de commissie die verantwoordelijk is voor het overzien van het architecturele bouwwerk van het internet. Daarnaast heeft dhr. Baker verschillende werkgroep voorgezeten, en als opsteller of editor van een groot aantal RFC's gediend. Hij is momenteel voorzitter van de IETF IPv6 Operations Working Group, waar hij werkt met de operationele gemeenschap aan implementatiekwesties rondom internet. Hij maakt ook deel uit van het Architectuurcommissie van het Smart Grid Interoperability Panel (SGIP) en draagt bij aan de Broadband Internet Technical Advisory Group (BITAG). Hij is momenteel Cisco Fellow, waar hij werkt met onderzoekers van buitenaf aan verschillende projecten, en daarnaast adviseert hij management en technologie-afdelingen op de technische koers.

Bufferbloat

Hoe kunnen we het internet optimaal blijven laten werken? Bufferbloat is een term die in 2010 door Jim Gettys is geintroduceerd voor een lastig verschijnsel op het internet waar overmatig gebruik van buffers voor datapakketjes in het netwerk hoge latency en jitter, waardoor de normale doorstroom van het netwerk gehinderd wordt.

Smart Grids & Smart Objects

Dankzij internet kunnen behalve mensen ook apparaten en andere soorten infrastructuur zoals het stroomnetwerk met elkaar samenwerken op een manier die nieuw is. Zo kan apparatuur stroom opslaan wanneer het netwerk tijdelijk overcapaciteit heeft. Voor Fred Baker is het "slimme stroomnet" een aanleiding om vanuit de netwerkkant naar slimme voorwerpen kijken..

>>Meer over de masterclass van Fred Baker | in English

Gemist? Abonneer je op onze nieuwsbrief

Julian Harty

Better apps

10 oktober 2012, Amsterdam

Schrijver en onafhankelijk software engineer Julian Harty (UK) spreekt over de hele wereld over het verbeteren van mobiele applicaties en internettoepassingen door slimme inzet van tools. In het verleden was hij onder meer werkzaam bij eBay, Google, Dun & Bradstreet en diverse andere ondernemingen waaronder zijn eigen bedrijf. Hij is auteur van onder meer 'A Practical Guide to Testing Wireless Smartphone Applications', een van de editors van het populaire Don't Panic Mobile Developers Guide to the Galaxy en co-auteur van browser automation framework 'Selenium'. Daarnaast was hij vorig jaar winnaar van de 13th European Testing Excellence Award

In deze masterclass laat Julian Harty zien hoe je met behulp van vrij beschikbare en op maat aanpasbare (open source) tools kunt kijken of je (mobiele) app of webtoepassing zich wel gedraagt zoals je denkt. Om de werking, bruikbaarheid en kwaliteit van toepassingen te verbeteren, is slim testen onontbeerlijk. Daarbij valt veel te automatiseren.

In zijn heldere, eigen stijl maakt hij zijn publiek wegwijs in de beginselen van geautomatiseerd testen van websites en mobiele apps, en weet daarbij - getuige onder meer de Best Speaker Award op QA&TEST 2011 (Bilbao) - het publiek zijn passie voor het bruikbaarder maken van software door geautomatiseerd testen over te brengen.

>> Meer over de masterclass Mobile App testing | in English

Gemist? Abonneer je op onze nieuwsbrief