Coalitie Eerlijk Digitaal Onderwijs

De Coalitie Eerlijk Digitaal Onderwijs (CEDO) is een groep bezorgde ouders, it-ers, docenten en privacy-voorvechters die eerlijk en soeverein digitaal onderwijs mogelijk wil te maken. De coalitie maakt als werkgroep onderdeel uit van Internet Society Nederland (ISOC). Wij hebben een manifest opgesteld dat vraagt om verbetering van het digitale onderwijs. Hierbij gaat het om verschillende zaken: van betere privacybescherming tot inzicht in de verwerking van gegevens. Maar ook om meer ethische systemen en het leren van algemene digitale vaardigheden in plaats van omgaan met specifieke producten. Wij willen een alternatief ontwerp van digitale leeromgevingen, waarin publieke waarden en autonomie voor het individu worden gewaarborgd. 

>> Teken de petitie <<

Kinderen krijgen tegenwoordig in het onderwijs al van jongs af aan een online account van een buitenlands Big Techbedrijf. Dankzij dit account kunnen gegevens worden verzameld, kan er een profiel worden opgebouwd en kan persoonlijke informatie worden gebruikt en geëxploiteerd door de bedrijven. Je bent zodoende gemakkelijk in een hokje te stoppen en ontvangt al jong en onwetend (vooral) informatie die volgens de Big Techbedrijven relevant voor je is. De tijd van het ontdekken is voorbij… de grote bedrijven denken al eerder te weten wie je bent dan jijzelf! En dat is niet het enige probleem. Doordat op scholen alleen maar gewerkt wordt met de “standaard” BigTech toepassingen, leren kinderen niet dat er ook andere programma’s en toepassingen zijn. Echte digitale vaardigheden en kritisch denken worden dus niet ontwikkeld. Zo word je als kind al vroeg afhankelijk gemaakt van een bedrijf dat zijn geld verdient met jouw data. Kortom, de privacy en soevereiniteit van het digitale onderwijs staan onder grote druk. Dit is niet alleen kwalijk voor leerlingen, maar ook voor medewerkers in het onderwijs en ouders. Zij worden immers gedwongen met dezelfde systemen te werken. Opvallend is dat het buitenland al een stuk verder is dan Nederland: in Denemarken zijn Google producten op scholen in de gemeente Helsingør verboden en de Duitse deelstaat Baden-Württemberg heeft Microsoft 365 verboden. 

Wat willen wij bereiken?

Wij zetten ons in voor de ontwikkeling van een opensource digitale infrastructuur voor leer- en hulpmiddelen, gebaseerd op publieke waarden zoals autonomie, gelijkheid, soevereiniteit, democratie, transparantie, toegankelijkheid, academische vrijheid en privacy-by-design.

Hiervoor is bewustwording bij leerlingen en studenten, ouders, leerkrachten en schoolbesturen van groot belang. Daarnaast willen wij de politiek betrekken door het aanbieden van ons manifest.

Website

Zie verder https://eerlijkdigitaalonderwijs.nl