ECP Deelnemersspecial Ethiek en digitalisering. ‘De ethische kracht van de praktijk’

Date/Time
Date(s) - 18/01/2023
2:30 pm - 6:00 pm

Categories


Wat betekent praktische wijsheid in onze digitaliserende samenleving? De term werd als eerste gemunt door Aristoteles. Hij vond het de hoogste vorm van kennis, omdat het ook moraal in zich draagt. Tijdens deze ECP Deelnemersspecial gaan we in op wat praktische wijsheid betekent voor vragen over ethiek en digitalisering in deze tijd.

Drie interessante sprekers, die zich dagelijks bezighouden met deze vragen, geven deze middag een presentatie. U krijgt hun visie te horen, maar vooral hun ervaringen uit de praktijk. Kortom, veel praktische wijsheid op het podium.

Albert-Jan Kruiter is mede-oprichter van het Instituut voor Publieke Waarden, dat via onderzoek en actie publieke problemen duurzaam en waardegedreven helpt oplossen. Hij is mede-auteur van het boek ‘Doen wat goed is, pleidooi voor praktische wijsheid in het sociaal domein’.

Rudy van Belkom is directeur van Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT) en spreekt en schrijft over de invloed van technologie op onze samenleving. Momenteel doet hij namens STT onderzoek naar de mogelijke invloed van technologie op de toekomst van de democratie. Voor de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen ontwikkelde hij de Technologie Kieswijzer, een speciale stemhulp over tech-gerelateerde onderwerpen zoals privacy, nepnieuws en de macht van Big Tech. Deze inzichten vormden de basis voor zijn nieuwe boek: ‘Alive and Clicking: Er is hoop voor de democratie’.

Daniël Tijink is MT-lid bij ECP | Platform voor de InformatieSamenleving en ontwikkelde van de Aanpak Begeleidingsethiek. Samen met techniekfilosoof Peter-Paul Verbeek schreef hij daarover de publicatie Aanpak Begeleidingsethiek, een dialoog over technologie met handelingsperspectieven. Hij leidt vele constructieve dialogen met de betrokkenen over technologische toepassingen in verschillende sectoren. Hiernaast is Daniël Tijink wijsgerig ingenieur en (gepromoveerd) bestuurskundige. Hij werkte vijftien jaar als strateeg en coördinator bij de rijksoverheid op beleidsterreinen als telecom, energie, verkeer en vooral digitalisering en de maatschappelijke impact. In 2014 maakte hij de overstap naar ECP|Platform voor de informatiesamenleving, waar hij lid is van het MT en verantwoordelijk voor strategie-ontwikkeling, zorg en ethiek. Voor ethiek ontwikkelde hij de aanpak begeleidingsethiek. Hij leidt met professor Verbeek het platform ethiek en digitalisering en bouwde de community rond begeleidingsethiek uit. Hij is lid van de ethische commissie van de gemeenten Eindhoven.

Meer informatie en aanmelden: https://ecp.nl/agenda/ecp-deelnemersspecial-ethiek-en-digitalisering-de-ethische-kracht-van-de-praktijk/

Leave a Reply