Skepsiscongres 2022 – ‘Grenzeloos’

Date/Time
Date(s) - 19/11/2022
10:00 am - 5:00 pm

Categories


Zijn er grenzen aan onze rationele boodschap? Van de grenzeloze onzin in de human resources tot de grensverleggende TikTok-filmpjes van Marieke Kuypers – op het congres komt het allemaal aan bod.

De Stichting Skepsis stelt zich ten doel buitengewone beweringen aan een kritisch onderzoek te onderwerpen. Meestal blijkt dat de beweringen niet zijn gebaseerd op fatsoenlijk bewijsmateriaal of door de mand vallen wanneer ze op de proef worden gesteld. Door middel van publicaties, lezingen, congressen, interviews, adviezen, antwoorden op e-mails en twee websites hebben skeptici al veel bijgedragen aan een betere voorlichting.

Ook dit jaar zal het congres een hybride karakter hebben. We verwelkomen iedereen graag in de zaal, maar het congres zal ook te volgen zijn via een livestream. Inschrijven kan middels het formulier onderaan deze pagina.

  • Onze hoofdgast is filosoof en psycholoog Steven Pinker. Hij zal ons eerst door de basisprincipes van logica en kritisch denken leiden, daarna gaat hij via een videolink in gesprek met de zaal.
  • Het Berlijnse Veritas helpt mensen die in hun directe omgeving geconfronteerd worden met samenzweringsgelovigen. Tobias Meilicke vertelt over hun aanpak.
  • Kari Kivinen, voormalig secretaris-generaal van het Europese schoolsysteem, over projecten rond multigeletterdheid, kritisch denken en burgerschapsonderwijs.
  • Factchecks verspreiden op de plek waar nepnieuws wordt gedeeld, dat is wat Marieke Kuypers doet op TikTok. Haar video’s worden tien- tot honderdduizenden keren bekeken. De Belgische Nathalie van Raemdonck onderzoekt platform governance, de verspreiding van desinformatie en online radicalisering. Zij zullen hun ervaringen met het tegengaan van desinformatie op de verschillende platforms delen.Wat werkt wel en wat werkt niet?
  • De Skepsis-werkgroep HR onder leiding van Maarten Freriks gunt ons een kijkje in de keuken van het personeelsbeleid — human resource management. Hier en daar vind je een goed gelukt gerecht, maar de misbaksels domineren helaas het menu.
  • Internetpionier Ruben Brave richtte het platform ‘Make Media Great Again’ op, dat zich op een nieuwe manier inzet om slechte journalistiek en nepnieuws te bestrijden. In een workshop waarbij het publiek actief wordt betrokken, laat hij zien hoe dat in zijn werk gaat.
  • De dagleiding is in handen van Herman de Regt en Gert Jan van ’t Land.

Leden van Internet Society die naar het congres komen (of online bezoeken) kunnen gratis de laatste 4 of 5 edities van het blad Skepter ontvangen.

Congrescentrum Eenhoorn – Koningin Wilhelminalaan 33, 3818 HN Amersfoort
Zaterdag 19 november 2022 – aanvang: 10.00 uur – afsluiting: 17.00 uur

Meer informatie en aanmelden: https://skepsis.nl/congres2022/

Leave a Reply