Sommige mensen brengen technologie, leiderschap en zingeving bij elkaar alsof het altijd zo bedoeld was. Daphne Laan is zo iemand. Internet Society Nederland is dan ook trots om haar te verwelkomen als nieuw bestuurslid.
Daphne heeft een achtergrond bij Google Nederland, waar zij jarenlang werkte aan partnerships en ecosysteemontwikkeling. Daarna koos ze voor een pad waarin menselijkheid en technologie elkaar versterken. Ze richtte samen met Sonja Wekema The Board Whisperers op, een adviesbureau dat bestuurders helpt met visie, intuïtie en moed te leiden. Als Founding Partner van Planetir werkt ze aan een digitaal ecosysteem platform waarin gebruikers eigenaar zijn van hun data en technologie weer in dienst staat van het grotere geheel. Door via collectieve intelligentie en AI mensen te matchen met die vaardigheden, connecties en concrete mogelijkheden wordt positieve impact versneld.
Daarnaast creëerde Daphne in het bos bij Haarlem een bijzondere plek voor vernieuwing en kunst: House of Wonder. Deze fysieke en symbolische hubruimte fungeert als een ‘living lab’ voor leiderschap, technologie en regeneratieve systemen. Hier begeleidt ze pioniers, ondernemers en beleidsmakers om samen tot nieuwe denk- én werkvormen te komen die passen bij de maatschappelijke uitdagingen van nu.
Ook speelde Daphne een sleutelrol in de internationaal bekroonde documentaire DOWN to EARTH, die wereldwijd miljoenen mensen inspireerde om anders te kijken naar leiderschap, aarde en verbondenheid. De film was niet alleen inhoudelijk baanbrekend, maar ook qua distributie: kijkers betaalden wat ze konden, en elke minuut kijken droeg bij aan natuurherstel via partnerschappen met regeneratieve initiatieven.

Binnen ISOC NL is Daphne initiatiefnemer en voorzitter van de nieuwe werkgroep Dutch Innovators Society (DISO). De Dutch Innovators Society is een dynamische werkgroep waar technologie, ondernemerschap en maatschappelijke impact samenkomen. Hier bouwen we aan een toekomst waarin innovatie niet alleen disruptief, maar ook inclusief en regeneratief is. In 2025 en 2026 zet DISO in op:
- Regeneratieve ecosystemen – zoals circulaire logistiek, klimaatadaptieve infrastructuur en slimme steden die menselijke maat combineren met digitale innovatie;
- Responsible AI – een traject waarin we samen met bestuur en community onderzoeken hoe we verantwoorde en uitlegbare AI kunnen bevorderen binnen publieke en private domeinen;
- Roundtables en experimenten – over data commons, digitale soevereiniteit en decentrale technologieën, in samenwerking met maatschappelijke, creatieve en academische partners in onder andere de Haven van Rotterdam en Amsterdam.
DISO richt zich op mensen en organisaties die technologie inzetten voor maatschappelijke vooruitgang – niet om sneller of goedkoper te zijn, maar om samen beter te worden. DISO is er voor mensen die geloven dat internetinfrastructuur meer kan zijn dan techniek – het kan een cultuurdrager zijn van collectieve vooruitgang.
Daphne’s komst markeert een belangrijke stap in ISOC NL’s ontwikkeling: een verbreding richting ecosysteemdenken, collectieve innovatie en diepe maatschappelijke betrokkenheid. Ze nodigt uit om niet alleen beter te bouwen, maar ook wijzer te kijken.
We heten haar met overtuiging en waardering welkom in ons bestuur.
—
Internet Society Nederland – voor een open, verbonden en regeneratief internet dat iedereen ten goede komt.