Internet Society Nederland is trots om Lauren Challis te verwelkomen als nieuw lid van het bestuur. Als adviseur en changemaker met een scherp oog voor publieke waarden in technologie, versterkt Lauren onze missie voor een vrij, open en inclusief internet.
Lauren werkt momenteel als AI Governance consultant bij het ministerie van Justitie en Veiligheid, waar zij zich richt op digitaliseringsbeleid, ethische richtlijnen en de maatschappelijke impact van artificiële intelligentie. Eerder was ze consultant Responsible Tech bij Considerati, waar ze overheden en bedrijven adviseerde over technologie en mensenrechten. In haar functies staat één overtuiging centraal: technologie moet de samenleving dienen — niet andersom.
Haar academische achtergrond weerspiegelt diezelfde interdisciplinaire blik. Lauren studeerde BSc Culturele Antropologie aan de Universiteit van Amsterdam. Ze vervolgde haar opleiding met een MSc Philosophy, Science, Technology and Society (PSTS) en MSc Public Administration aan de Universiteit Twente, waar ze zich richtte op mensenrechten en technologie. Daarnaast verdiepte zij zich in de technische aspecten van digitalisering middels een programmeeropleiding aan de School of Applied Technology (</SALT>). Deze combinatie van technische kennis en maatschappelijke betrokkenheid maakt haar tot een bruggenbouwer bij uitstek.
Ook in beeld maakte Lauren haar missie zichtbaar. Ze werd geportretteerd in de tentoonstelling ‘750 mensen, één stad’ — een initiatief van Stichting Impossible ter gelegenheid van 750 jaar Amsterdam. De serie werd tentoongesteld in de Stadstuin van De Nederlandsche Bank en bestond uit een selectie van portretten van Amsterdammers, telkens vastgelegd in twee beelden: een warm portret in Rembrandt-licht als eerbetoon aan het verleden en een krachtige zwart-witfoto met een persoonlijke wens voor de toekomst. De fotografen Michel Bouquet, Stefanie Swinkels en Alphons Nieuwenhuis wisten met deze dubbelportretten een intiem en krachtig tijdsbeeld van de stad te creëren. In haar bijdrage verwoordde Lauren haar visie op technologie en burgerschap als volgt:
“Ik hou van Amsterdam vanwege onze creativiteit en burgerschap.
Ik wens onze inwoners toe dat dit zich ook vertaalt naar de digitale wereld, zodat ieders belang behartigd wordt.”Met deze woorden vat Lauren precies samen waar Internet Society Nederland zich sterk voor maakt: een digitale samenleving waarin iedereen mee kan doen en gehoord wordt; Als bestuur benadrukken we deze misse niet alleen in Amsterdam, maar in heel het Nederlands Koninkrijk.

Binnen ISOC NL zal Lauren zich in het bijzonder toeleggen op AI-governance — een domein dat urgente vragen oproept over ethiek, transparantie en machtsbalans. Ze neemt het initiatief om binnen ISOC Nederland een nieuwe werkgroep op te zetten rond kunstmatige intelligentie, waarin juridische, maatschappelijke en technologische perspectieven samenkomen. Daarmee draagt ze actief bij aan het ontwikkelen van publieke kaders voor verantwoord AI-gebruik — in Nederland en daarbuiten.
Wij heten Lauren van harte welkom in het bestuur en kijken uit naar haar scherpe inzichten, verbindende energie en diepgewortelde maatschappelijke betrokkenheid.
—
Internet Society Nederland – voor een open, wereldwijd verbonden internet dat iedereen ten goede komt