De afgelopen periode heeft Internet Society Nederland (ISOC NL) laten zien dat haar werkgroepen een significante impact hebben op belangrijke maatschappelijke kwesties. Met diverse activiteiten en een sterke media-aanwezigheid, tonen de werkgroepen aan hoe cruciaal hun werk is voor een transparanter en eerlijker digitaal landschap. In deze blogpost belichten we de successen van de werkgroep Internet Transparantie en de werkgroep Eerlijk Digitaal Onderwijs.
Werkgroep Internet Transparantie
De werkgroep Internet Transparantie heeft tweemaal de aandacht van de media getrokken. Een van de hoogtepunten was de berichtgeving door NU.nl over het Europees Hof dat de blokkade van Russische media onder de loep neemt. Dit onderwerp, waarin de werkgroep een belangrijke rol speelt, benadrukt de noodzaak voor meer transparantie en verantwoording op het internet. Het artikel is te lezen via deze link: Europees Hof legt blokkade van Russische media onder het vergrootglas.
Er is ook een belangrijke verandering binnen de werkgroep aangekondigd. Prof. dr. ir. Cees de Laat, die zich jarenlang heeft ingezet als voorzitter, heeft aangekondigd dat hij per 1 april 2024 zal aftreden. Zijn bijdragen hebben geholpen om op cruciale momenten geïnformeerde beslissingen te nemen en hebben een significante impact gehad op het beleid omtrent internettransparantie. Hij heeft voorgesteld dat iemand anders het voorzitterschap op zich neemt.
In lijn met deze veranderingen is er goed nieuws: prof. dr. Paola Grosso is bereid om betrokken te raken bij de werkgroep. Haar expertise en betrokkenheid bij relevante projecten bieden een uitstekende kans om het werk voort te zetten. Paola Grosso was onlangs te gast in de RIPE Labs Podcast, waar ze sprak over het CATRIN-project en de noodzaak van meer inzicht en controle over internetverkeer. De podcast is te beluisteren via deze link: RIPE Labs Podcast met Dr. Paola Grosso. Een samenvatting van deze podcast en meer informatie over het project zijn te vinden op RIPE Labs.
Graag wil het ISOC NL bestuur nogmaals benadrukken hoe bijzonder erkentelijk zij is voor de inzet en toewijding van Prof. dr. ir. Cees de Laat aan de Werkgroep Internet Transparency. Zijn bijdragen zijn van onschatbare waarde geweest en hebben een diepgaande impact gehad op onze missie en werk.
Werkgroep Eerlijk Digitaal Onderwijs
De werkgroep Eerlijk Digitaal Onderwijs– met als bestuursleden Geert-Jan Meewisse, Fred Hage, Reinder Rustema en Kay Eeftink – blijft zich sterk inzetten voor een eerlijk en toegankelijk digitaal onderwijssysteem. Hun activiteiten hebben niet alleen geleid tot substantiële vooruitgang in dit veld, maar ook veel aandacht in de media getrokken. Recentelijk is er in de persoon van Raoul Kramer een nieuwe kwartiermaker gevonden.
De lancering van de werkgroep vond plaats tijdens een PublicSpaces evenement, waar de discussie over digitalisering in het onderwijs centraal stond. Meer informatie over deze sessie is te vinden via: Digitisation in Education.
Daarnaast heeft de werkgroep samengewerkt met Freedom Internet om het belang van eerlijk digitaal onderwijs te benadrukken. In een nieuwsbrief van Freedom Internet werd dit thema uitgebreid besproken: Nieuwsbrief 45. Een artikel over de noodzakelijke veranderingen in digitaal onderwijs werd eveneens gedeeld: Het digitale onderwijs dat moet en kan anders.
De inspanningen van de werkgroep werden ook ondersteund door de Free Software Foundation Europe (FSFE), die een nieuwsbericht publiceerde over hun werk: Nieuws FSFE.
Bovendien heeft Vrijbit een petitie gelanceerd, gericht op het bevrijden van kinderen uit de digitale wurggreep, waarbij de werkgroep Eerlijk Digitaal Onderwijs een ondersteunende rol speelde: Petitie Vrijbit.
Tijdens een eerdere editie van het “May Contain Hackers” event presenteerde de werkgroep hun visie en plannen voor eerlijk digitaal onderwijs, wat leidde tot constructieve discussies en nieuwe samenwerkingen: Talk MCH.
De zichtbaarheid en de actieve betrokkenheid van deze werkgroepen onderstrepen de cruciale rol die ISOC NL speelt in het bevorderen van een transparanter en eerlijker internet. We zijn trots op de inzet en de resultaten van onze werkgroepen en kijken uit naar de voortzetting van dit belangrijke werk.
Heb je interesse om bij te dragen aan een van onze werkgroepen? We verwelkomen nieuwe leden en frisse ideeën om samen te werken aan een betere toekomst voor het internet. Neem contact met ons op via bestuur@isoc.nl om je aan te melden of voor meer informatie.
Samen bouwen we aan een toekomst waarin het internet blijft bijdragen aan een betere wereld. Blijf onze activiteiten volgen en ondersteun ons in onze missie. Jouw betrokkenheid maakt het verschil!