Samen met een aantal toonaangevende instituten en experts op het vlak van internet, digitale rechten en cyber security van Nederland ondertekent Internet Society Nederland de verklaring met 10 uitgangspunten die moeten zorgen voor een veilige Corona-app. De Nederlandse overheid wil in de voetsporen treden van enkele andere landen door een app te ontwikkelen die moet helpen bij het monitoren van de verspreiding van het virus. Zo’n app roept echter talloze vragen op, vooral rondom het ethische en veilige gebruik van de data die erbij betrokken worden.
De oproep vanuit de ‘gelegenheidscoalitie’ is overduidelijk:
‘Wij geloven dat deze uitgangspunten noodzakelijk zijn voor het beschermen van onze vrijheden en rechten, onze veiligheid en sociale cohesie. Als niet aan deze uitgangspunten wordt voldaan, hebben we geen vertrouwen in de app en zullen we ons tegen de implementatie ervan verzetten.’
Onder de ondertekenaars bevinden zich onder andere Bits of Freedom, Free Software Foundation Europe, SIDN Fonds, Code for NL, Amnesty International Nederland, Waag en Open State Foundation. De lijst blijft groeien en stelt een interessant vooruitzicht op de acties die de overheid zal ondernemen: de coalitie is sterk en daadkrachtig.
De uitgangspunten zijn als volgt:
1. Eén doel: het onder controle krijgen van het virus.
2. Gebaseerd op wetenschappelijk inzicht en bewezen effectief.
3. Bewezen betrouwbaar en vanuit expertise.
4. De inzet van de applicatie is per definitie tijdelijk.
5. Niet tot individuen herleidbaar.
6. Zo min mogelijk gegevens worden gebruikt.
7. Geen centraal opgeslagen persoonsgegevens.
8. Veilig en bestand tegen misbruik.
9. Gebruiksvriendelijk en toegankelijk.
10. Nooit onder dwang van overheid en derden.
Voor de verder uitleg van de punten kan gekeken worden op de site van het initiatief zelf: veilitegencorona.nl. Graag ontvangen wij commentaar van ISOC NL-leden omtrent de punten en een dergelijke app. We ontvangen graag mails via voorzitter@isoc.nl of vanuit direct commentaar op het artikel.