Kennissessie internettechnologie voor rechters

Op  13 april 2017 organiseerde ISOC Nederland in samenwerking met internetprovider XS4ALL een Kennissessie Internettechnologie voor rechters. Zij krijgen regelmatig te maken met geschillen waar internettechnologie een rol in speelt. Wat betekent het om een specifieke website ontoegankelijk te maken of om een politietap te zetten? XS4ALL stelde hun datacenter ter beschikking voor deze kennissessie evenals een sublieme technische netwerkbeheerder.

Met deze sessie wil ISOC zijn kennis over internettechnologie delen met geïnteresseerde rechters in Nederland die in de praktijk te maken hebben of kunnen krijgen met internet. Het is van belang dat rechters die recht moeten spreken over ingewikkelde geschillen met betrekking tot internet in grote lijnen weten hoe het internet en dan met name de technologie erachter werkt om zo een gefundeerde mening te kunnen vormen. Ook juridisch medewerkers en stafjuristen waren van harte welkom.

Na een algemene uitleg over internet(technologie) kregen de rechters een rondleiding door het datacenter zodat zij in de praktijk konden zien en horen hoe internet werkt. Aansluitend werden verschillende technische aspecten behandeld die van belang zijn voor rechters zoals de verschillen tussen hosting, caching en mere conduit en de verschillende vormen van hosting. Wat het betekent om een specifieke website ontoegankelijk te maken, wat het betekent om beslag te leggen op harddisks en servers, wat het betekent om een politietap te zetten en de mogelijkheid om e-mails en header te vervalsen. Daarnaast was er gelegenheid om vragen te stellen aan techneuten en specialisten.

Wij kijken terug op een zeer geslaagde middag. Gezien de positieve reacties van de deelnemers gaan we kijken hoe we hier een vervolg aan kunnen geven.