Let’s Connect wint Internet Innovatie Award 2018

Amsterdam, 11 januari 2018

De Internet Innovatie Award 2018 van ISOC.nl is gewonnen door Let’s Connect. Juryvoorzitter Melanie Peters zei hierover namens de jury: “Een zeer nodige technische innovatie met potentieel een enorme maatschappelijke grote impact. Voor veilige verbindingen maar ook voor een vrij internet zijn we echt afhankelijk van goede VPN-technologie,
zeker nu netneutraliteit internationaal onder druk staat. Een verdiende winnaar van de Internet Innovatie Award 2018 dus!”. Internet Society Nederland wil met deze Award vernieuwende en belangwekkende initiatieven rondom internet de erkenning geven die ze verdienen. Het project liet negen andere projecten achter zich, waaronder een promotie-onderzoek over domeinnaambeveiliging, een veelbelovend open hardware-project om computers veilig op te kunnen starten en een project van de Koninklijke Bibliotheek om digitale cultuur te archiveren.

De vakjury bestond dit jaar naast Melanie Peters (Rathenau Instituut) uit Ronilla Snellen (FutureNL), Marjolijn Bonthuis (ECP), Nienke Venema (Democratie en Media), Marieke Schenk (Leer- en Expertisepunt Open Overheid) en Melanie Rieback (Radically Open Security).

Tijdens een druk bezochte bijeenkomst in het Compagnietheater in Amsterdam nam Rogier Spoor van Surfnet de Internet Innovatie Award 2018 namens het team achter eduVPN en Let’s Connect in ontvangst.

Let’s connect biedt een veilig pad over het internet door middel van VPN. Het pakt een belangrijk onderwerp praktisch aan, want de veiligheid van draadloze gastennetwerken vormt een groot probleem. VPN technologie kan ook gebruikt worden om censuur en het ontbreken van netneutraliteit te ondervangen. Er is een serieus ontwikkelproject, waar een goed ontwikkelteam achter zit. Het unieke aan het project is dat het open source is en op die manier vrij beschikbaar is voor iedereen. Een mooie technische innovatie met potentieel een enorme maatschappelijke grote impact.

De jury kende vanwege het sterke kandidatenveld maar liefst twee eervolle vermeldingen uit, aan de projecten E-dem en Internet of Coins. Juryvoorzitter Melanie Peters zei over E-dem: “E-dem is een zeer relevante sociale innovatie, het helpt overheden hun responsiviteit richting bewoners te vergroten met behulp van digitale participatiepools”. En over het project Internet of Coins stelde de jury: “Internet of Coins democratiseert de cryptocurrencymarkt en verlost gebruikers van hun afhankelijkheid van allerlei onnodige tussenpartijen”.

De Internet Innovatie Award is de jaarlijkse prijs van Internet Society Nederland voor vernieuwende en belangwekkende initiatieven op internetgebied van eigen bodem. De Award is een teken van grote maatschappelijke waardering voor prestaties ter verbetering van het internet en het gebruik ervan. De volledige lijst met de tien genomineerde initiatieven is beschikbaar op https://awards.isoc.nl/

Internet Society Nederland (ISOC.nl) is de Nederlandse afdeling van ISOC en opgericht in 1997. De Internet Society streeft naar een internet dat bruikbaar en toegankelijk is voor iedereen. De activiteiten richten zich op onderwerpen als censuur, vrijheid van meningsuiting, privacybescherming en internetbeleid. ISOC.nl organiseert daarnaast regelmatig masterclasses, debatten en netwerkbijeenkomsten.

Striptekenaar Anne Staal (AnneStaal.nl/Comic.nl) heeft speciaal voor deze gelegenheid voor alle genomineerden cartoons gemaakt. De cartoons en aanvullende informatie zijn beschikbaar op: https://awards.isoc.nl/innovatie/2018