Net Art op TEC ART

Door Karina Palosi

Poster TEC ART 2020

Router herberekening
Eenmaal op het net art traject blijkt er toch veel kunst via kortere of langere detours bereikbaar te zijn in het digitale kunstlandschap, dus waarom niet de panoramische route nemen? Om na het zien van TEC-ART alleen Predictive Artbot te noemen, voelt het toch wat schraal.

TEC-ART?
Is een tentoonstelling die elk jaar in WORM, Rotterdam wordt gehouden, hedendaagse, technologie-gerelateerde kunst waar gevestigde namen, maar voornamelijk jong talent te zien is. (Alvast een tip voor volgend jaar!)

Predictive Artbot?
Predictiveartbot.com is een wat ouder, meer bekend internet-gebaseerd project, maar het werkt nog steeds briljant. PREDICTIVE ART BOT [is] “An algorithm that turns the latest media headlines into artistic concepts”. Men neme 3 headlines en door het algoritme in de juiste hoeveelheid erdoorheen te mengen ontstaan er vaak verrassend bruikbaare artistieke concepten.

Gevestigde namen?
Bijvoorbeeld makers die al langer bezig zijn, zoals BEEPLE (Mike Winkelmann). Hij post al ruim 10 jaar elke dag vervreemdende, heftige beelden, video’s en illustraties over de gevolgen van technologie op de maatschappij – stevig doorgetrokken tot het absurd extreme. Hij maakt geen half werk. De terminus technicus voor zijn arbeid is dan ook “art crap”.

Jong talent?
Op TEC-ART wordt ook de winnaar van de KITT Youngblood award gepresenteerd, een prijs voor recent afgestudeerde kunststudenten. Dit jaar is het gewonnen door https://herbertluciole.com/ met het project Citizen Riot. Dit is een ontwerp voor een open source schild voor de burgers in de wereld. Het dient niet alleen ter verdediging maar ook om de misstappen van de politie vast te leggen, omdat op het schild een telefoon (dus camera) bevestigd kan worden. Het schild kan tevens als interface dienen omdat er lichtreclame of een niet-bewegend bericht op kan worden gemonteerd. Heel handig – helaas.

Hier vorkt de weg, links gaat het verder door de expo , rechts een afslag naar artistieke burgerlijke ongehoorzaamheid (bijvoorbeeld kleding dat goed bij de Citizen Riot Shield past), een u-bocht brengt ons terug naar de contreien van net art. Vóór ons de brede horizon van kunst, cultuur, wetenschap en technologie – en de zonsondergang.

Leave a Reply