Net Art Rubriek

Door Karina Palosi

Door het collectief Jodi (Joan Heemskerk en Dirk Paesmans)

Deze rubriek is gewijd aan de wonderlijke wereld van de internetkunst. Geen recensies, maar korte introducties om aangenaam kennis te maken met wat we net art noemen. We noemen het ook net-art, internet art, web art en nog meer. Er zijn vele vormen met vele verschillende namen, maar het gaat hier voornamelijk om kunst door, voor, via en over het internet. 
Waar te beginnen? Laten we het topje van de ijsberg als vertrekpunt nemen. Drie van de meest bekende werken:


Één van de klassieke net art kunstwerken uit de jaren ’90 is van het collectief Jodi (Joan Heemskerk en Dirk Paesmans). Een Nederlands/Belgisch duo die sinds 1994 bezig is met software, game modificaties, met performances en meer. Hun meest bekende werk is hun website: http://wwwwwwwww.jodi.org/  Het is op het eerste gezicht… mooi, maar ook verwarrend nietszeggend – omdat het kunstwerk in de source code zit. Een mooie manier om de impact van de onzichtbare code zichtbaar te maken.


Een ander klassiek werk is ‘Summer’ van Olia Lialina: http://art.teleportacia.org/olia/summer/ Het werk is simpel, het is maar een gif, maar ze gebruikt de hele structuur van het web om er zorgeloos doorheen te schommelen.


Een voorbeeld van wat modernere net art is de Revolving Internet van Constant Dullaart uit 2010. Hij heeft de Google startpagina aangepast. Het is volledig werkend, je herkent het, maar het wordt ook meteen weer anders. Niet meer alleen het vakje waar je zonder nadenken je onuitgesproken angsten en verdrongen gedachtes intypt. Het is een heel specifieke plek geworden op het internet: https://therevolvinginternet.com/ (Om het geluid te horen moet wel de verouderde plug-in van Adobe worden toegestaan, maar het maakt dit kunstwerk zeker af.)

Leave a Reply