Ruim dertig bedrijven hebben het Cybersecurity Tech Accord ondertekend. Hierin beloven ze zich in te zetten voor een veilig en stabiel internet en burgers te beschermen tegen kwaadaardige aanvallen van internetcriminelen en statelijke actoren.
Een scala aan internetaanvallen hebben het vertrouwen in een open, vrij en veilig internet ondermijnd, staat in het Tech Accord. ‘Aanvallen op de beschikbaarheid, betrouwbaarheid en integriteit van data, producten, services en netwerken, hebben de noodzaak voor waakzaamheid, collectieve actie en een hernieuwde toewijding aangetoond.’
ISOC verwelkomt het Accord
Olaf Kolkman, Chief Internet Technology Officer van ISOC Internationaal, verwelkomde het initiatief in een blogpost. Het Accord is een voorbeeld van Collaborative Security, een aanpak die ISOC al jaren promoot. Veel van de in het Accord verwoorde grondbeginselen komen overeen met de Key Issues van 2018 die ISOC heeft opgesteld. Lees Kolkman’s blogpost voor meer voorbeelden van ISOC initiatieven op het gebied van collaborative security.
Het Accord bestaat uit vier grondbeginselen:
1. We zullen al onze gebruikers en klanten overal beschermen
De bedrijven committeren zich alle gebruikers te beschermen ongeacht hun afkomst, cultuur of technische vaardigheden. Hiertoe zullen ze producten aanbieden waarbij veiligheid, privacy, integriteit en betrouwbaarheid voorop staan.
2. Wij zullen ons verzetten tegen internetaanvallen tegen onschuldige burgers en bedrijven ongeacht hun locatie.
Statelijke actoren zullen niet geholpen worden bij het lanceren van internetaanvallen. Geknoei met technologie wordt niet geaccepteerd.
3. We zullen gebruikers en ontwikkelaars bijstaan om internetveiligheid te versterken
Met behulp van informatie en tools worden gebruikers en ontwikkelaars in staat gesteld zich beter te verdedigen. Daarnaast wordt ondersteuning geboden aan organisaties die zich inzetten voor een veilig internet.
4. We zullen samenwerken met elkaar en andere groepen om internetveiligheid te verbeteren
De bedrijven moedigen iedereen aan wereldwijd informatie met elkaar te delen die bijdragen aan het reageren op en voorkomen van internetaanvallen.
Ondertekenaars
De 34 bedrijven die het Accord hebben ondertekend zijn: ABB, Arm, Avast, Bitdefender, BT, CA Technologies, Cisco, Cloudflare, DataStax, Dell, DocuSign, Facebook, Fastly, FireEye, F-Secure, GitHub, Guardtime, HP Inc., HPE, Intuit, Juniper Networks, LinkedIn, Microsoft, Nielsen, Nokia, Oracle, RSA, SAP, Stripe, Symantec, Telefonica, Tenable, Trend Micro, and VMware
Het verdrag werd op 17 april ondertekend en wereldkundig gemaakt tijdens de RSA conferentie in Californië.
Beeld: Cyberaanvallen door Christiaan Colen. CC BY-SA 2.0