Samen Sterker: ISOC NL’s Aanwezigheid bij Belangrijke Rechtszaak

Afgelopen donderdag, 8 februari 2024, markeerde een belangrijke dag in de strijd voor online privacy en gegevensbescherming in Nederland. Internet Society Nederland (ISOC NL) was prominent aanwezig bij de mondelinge behandeling van het hoger beroep in de collectieve actie die The Privacy Collective heeft aangespannen tegen Salesforce en Oracle. Deze rechtszaak, die draait om de ontvankelijkheid van The Privacy Collective bij het eisen van een verbod op het verhandelen van online profielen van miljoenen Nederlandse internetgebruikers, is een cruciale stap voorwaarts in de bescherming van de privacyrechten van individuen tegenover de macht van grote technologiebedrijven.

De zitting, die bijna zeven uur duurde en waarbij een grote belangstelling was van zowel aanwezigen in de rechtszaal als volgers via een openbare livestream, bood een platform voor diepgaande discussies over de representativiteit van The Privacy Collective en de impact van de stelselmatige overtreding van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) door de gedaagde partijen.

Ruben Brave, voorzitter van ISOC NL, en Iffat Rose Gill, secretaris van de ISOC NL werkgroep Dutch Innovators Society, vertegenwoordigden onze organisatie bij deze zitting. Hun aanwezigheid onderstreept de voortdurende inzet van ISOC NL voor het bevorderen van een open, toegankelijk en veilig internet, waarbij de rechten en privacy van gebruikers centraal staan.

Na afloop van de zitting ontvingen we een dankwoord van The Privacy Collective, waarin de waarde van onze steun en betrokkenheid bij hun activiteiten werd benadrukt. “Namens het bestuur en de Raad van Toezicht van The Privacy Collective wil ik jullie hartelijk danken voor jullie aanwezigheid op de zitting van afgelopen donderdag en eveneens voor jullie betrokkenheid en input bij onze activiteiten van de afgelopen periode,” aldus Ronald van The Privacy Collective.

Deze woorden herinneren ons aan de kracht van samenwerking en solidariteit in de strijd voor een beter internet. De uitkomst van deze rechtszaak kan verstrekkende gevolgen hebben voor de bescherming van persoonsgegevens en de manier waarop grote technologiebedrijven opereren binnen onze digitale samenleving. Het arrest van het gerechtshof wordt op 18 juni verwacht, een datum die we met hoop en verwachting tegemoetzien.

ISOC NL blijft zich inzetten voor de belangen van internetgebruikers in Nederland en daarbuiten. We danken The Privacy Collective voor hun onvermoeibare werk en zijn trots op de rol die we kunnen spelen in deze belangrijke kwestie. Samen staan we sterk in de bescherming van onze online rechten en vrijheden.

Voor meer informatie over de zitting en de voortgang van de zaak, bezoek de website van The Privacy Collective.

Samen maken we het verschil. Samen voor een beter internet.

Zie tevens eerdere berichten:

Jouw Steun Nodig! ISOC NL nodigt Leden uit voor cruciale zitting in Privacyzaak tegen Salesforce en Oracle

Ledensessie met The Privacy Collective over zaak tegen Oracle en Salesforce

ISOC NL steunt The Privacy Collective in zaak tegen Oracle en Salesforce

Oproep: steun de rechtszaak van the privacy collective tegen de illegale verkoop van je surfgedrag

Photo credits by Conny Schneider on Unsplash

Leave a Reply