Sylk Suite wint ISOC Innovatie-award 2020

Cartoon door Eva Hilhorst

De open source video-conferentie-toepassing Sylk Suite is de winnaar van de ISOC.nl Innovatie-award 2020. De bekendmaking vond plaats tijdens een online ceremonie. De toepassing is ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf AG Projects, samen met een open ontwikkelgemeenschap. In tegenstelling tot gesloten diensten als Zoom, Google Hangouts, Webex en Skype kan iedereen niet alleen precies kijken wat er gebeurt en of de toepassing wel veilig is, maar ook de dienst inzetten binnen vertrouwde omgevingen en volledig aanpassen naar de eigen behoefte.

Het Algoritmisch Historisch Museum kreeg een eervolle vermelding van de jury omdat het op een creatieve en uitdagende manier het belang van algoritmes voor onze samenleving onder ogen van een breed publiek weet te brengen. Foundation for Public Code won de Aanmoedigingsprijs 2020, de jury ziet veel potentie in het initiatief en ziet uit naar een structurele bijdrage aan een gezonde open source-cultuur binnen de publieke sector.

Er waren door de leden van de vereniging tien projecten genomineerd, die vervolgens door een gekwalificeerde vakjury beoordeeld zijn op innovatie-gehalte, impact, potentie, gereedheid en licentie. De jury bestond uit:

  • Evelyn Austin (Bits of Freedom)
  • Niels ten Oever (Promovendus UvA)
  • Julia Janssen (designer en kunstenaar)
  • Josien Pieterse (Netwerk Demokratie)

Met de ISOC.nl Innovatie Award wil Internet Society Nederland vernieuwende en belangwekkende initiatieven rondom internet de erkenning geven die ze verdienen. Innovaties, die een stimulans betekenen voor de groei van en kennis over het internet. De prijs wordt uitgereikt aan personen, instellingen of initiatieven en is een teken van grote maatschappelijke waardering voor prestaties ter verbetering van het internet en het gebruik ervan.

De bekendmaking vond vanwege de pandemie-maatregelen online plaats tijdens de virtuele ledenvergadering van Internet Society Nederland op 18 juni 2020 om 20.00 uur.

Zie https://awards.isoc.nl/innovatie/2020/ voor het oorspronkelijke artikel.