“Zeg nou zelf: dat klinkt toch als muziek in de oren?” Sinds 20 april mag Tmobile van de Nederlandse rechter zijn abonnees muziekdiensten aanbieden die niet ten koste gaan van hun databundel. In de VS gaat dit voortrekken van bepaalde diensten nog een stapje verder: “Now stream DIRECTV data-free on AT&T” luidt de slogan van mobiele provider AT&T, die tegelijkertijd eigenaar van DIRECTV is. En wie daar een eigen voipdienst wil gebruiken komt er al snel achter dat veel internetproviders een bijzonder gemene firewall gebruiken om zulke experimenten tegen te gaan.
Staat netneutraliteit onder druk?
Ajit Pai is de door Trump benoemde nieuwe voorzitter van de Amerikaanse internetwaakhond FCC. Hij is bang dat teveel netneutraliteit de winstgevendheid van providers zodanig onder druk zal zetten dat ze niet langer zullen willen investeren in infrastructuur. Dat wordt niet bevestigd door marktcijfers. Toch is republikein Pai voor “a more free market, light touch environment” en wil hij netneutraliteitsbepalingen buiten werking stellen.
In Europa ligt het gelukkig genuanceerder. Tot verdriet van velen verloor de ACM de zaak tegen Tmobile omdat ze de strengere Nederlandse wetgeving wilde toepassen, terwijl de Europese wetgeving leidend is. Dat is onverwacht, maar niet het einde van de wereld. De Europese wetgeving is weliswaar minder streng dan Nederland zou willen maar betekende voor veel EU-leden destijds wel een stap voorwaarts.
Overigens, wat Tmobile niet lijkt te mogen is het discrimineren tussen verschillende muziekdiensten. Met andere woorden, als het de ene muziekdienst buiten de databundel doorgeeft, dan dient het dat bij alle muziekdiensten te doen. Dat opent een nieuwe discussie: wat is een muziekdienst? Valt een muziekapp die tevens toegang geeft tot de websites van de musici hier dan niet ook onder? Of een muziekdienst waarbij luisteraars tegelijkertijd met elkaar kunnen communiceren? Of…?
Wat duidelijkheid betreft was die oude Nederlandse Telecomwet zo gek nog niet.