Track Art

Jaywalking door Dries Depoorter, foto door Marion_Bornaz & Youcantbuybuy

We zijn weer een maand verder, ergens op een afgevlakte curve. Het internet neemt een steeds meer centrale rol in in dit nieuwe normaal en we houden ons vast aan het toetsenboord terwijl de wereld om ons heen in een rap tempo verandert. Hoe we aan de andere kant eruit komen, hangt ook van de beslissingen af die nu worden genomen en de infrastructuur die we voor onszelf bouwen. Één van de aspecten die in verband met het internet sterk aan het veranderen lijkt te zijn is de toekomst van privacy.

De topic is niet nieuw. Webcams in het verkeer bijvoorbeeld kennen we al lang, ze hangen overal. Een werk dat vragen oproept hieromtrent is van Dries Depoorter. Hij heeft de installatie Jaywalking gebouwd https://driesdepoorter.be/jaywalking/, waar de toeschouwer live met een aantal verkeerscamera’s over heel de wereld mee kan kijken. Als iemand bij rood de straat oversteekt kan de toeschouwer met een druk op de knop een screenshot en een email versturen naar het lokale politiebureau, en zo de nietsvermoedende oversteker anoniem aangeven.

De schaal kan ook groter: nu is het mogelijk om de hele bevolking realtime te tracken. Goed of slecht terzijde, maar het kán, en daar moeten we iets mee. Een ander werk van Depoorter https://driesdepoorter.be/surveillance-paparazzi/ gebruikt beelden van 1000 onbeveiligde surveillance camera’s wereldwijd, gekoppeld aan een gezichtsherkennings software en een database van gezichten, die meer dan 200.000 celebrities kan signaleren.

“Computation is everywhere, it is layered over everything, and we are living inside that computer as well.”

Aldus James Bridle, kunstenaar, schrijver, kritisch denker. Technologie is onzichtbaar en onvatbaar geworden. Wij zien technologie niet meer maar hoe ziet technolgie ons eigenlijk? Bridle probeert met zijn werk ons dit te tonen. Op zijn blog https://new-aesthetic.tumblr.com (sinds 2011) verzamelt hij voorbeelden van deze nieuwe werking van de wereld, de feedback die door technologie is gefilterd en zich manifesteert in onze wereld. Voorbeelden die tonen hoe technologie in algoritmes denkt en tot dataconclusies komt. We zien hoe de beslissingen van deze systemen veel van onze eigen beslissingen beïnvloeden of zelfs overnemen, en hoe het nieuwe kaders creërt voor ons.

En nu? Tja, deze issues bevredigend beantwoorden zou pas kunst zijn. Kunst geeft in ieder geval nieuwe inzichten, en dat is half het werk. En als we even een break nodig hebben, is er altijd nog een optie: https://killyourphone.com van Aram Bartholl.

Afbeelding in header is deel van het Jaywalking project van Depoorter.

Leave a Reply